Epäonnistuminen kätkee aina opetuksen – mutta pitää oivaltaa, mikä se on?
1.6.2016 | Kirjoitti Juha Ahola kategoriassa Osaaminen ja itsensä kehittäminen |
Joskus onnistumme, toisinaan puolestaan saamme oppia – virheistämme! Virheet ja epäonnistuminen ovat meille mahdollisuuksia luoda nahkaamme uudelleen ja ennenkaikkea ottaa opiksemme. Silloin, kun asiat sujuvat kuin rasvattu, alamme säästää energiaamme ja tuudittautua ’menestykseen’.
Kun jalkapallojoukkue johtaa ottelua 8-0, se ei laita enää parastaan, mikä johtuu osin edellä mainitusta, mutta myös siitä, että silloin, kun vastus on reilusti alle oman tason, omakin taso laskee. Eihän Mike Tyson olisi voinut laittaa parastaan ja kehittyä, jos hänen vastustajansa olisivat olleet jotain harrastelijakuntonyrkkeilijöitä.
Liike-elämässä kysynnän ja tarjonnan laki pätee aina. Jos jollain firmalla myynti käy kuin siimaa, yritys chillailee ja nautiskelee tilanteesta. Mutta jos toisella yrityksellä myynti ei käykään hyvin, se joutuu otsa kurtussa miettimään, miten tilanne saadaan korjattua. Näin ollen tämä yritys joutuu haastamaan itseään ja oivaltamaan uusia keinoja asiakkaiden hankintaan (oletetaan nyt tässä tilanteessa, että kyse heikkoon myyntiin ei olisi aktiivisuuden puute).
Epäonnistuminen ja virheet ovat kuin sitruunoita – ne maistuvat tilanteessa happamilta, mutta niistä voi puristaa virkistävän juoman, kun niihin piilotetun sanoman löytää ja parempi coktail on valmis. Jos siis tuntuu siltä, että hakkaisi päätä seinään jossain asiassa, olisi fiksuinta pysähtyä miettimään, tehdäänkö oikeita asioita (onko maailma ympärillä muuttunut) vai pitäisikö asiaa lähestyä uudella tavalla.
Aikoinaan Kodak hakkasi päätä seinään liian pitkään ja he menettivät markkinansa. Olisi pitänyt oivaltaa huonoista myynneistä ja asiakkaiden ostokäyttäytymisen muutoksesta markkinassa, että digimaailma oli tullut jäädäkseen.
Muutama vuosi sitten pelasimme futsalin 2-divisioonan Pohjois-Suomen mestaruudesta. Johdimme 1. osaottelua kotikentällämme 6 minuuttia ennen loppua 3-0 lukemin. Vastustaja tuli 3-3 tasoihin ja otin tämän pelaaja-valmentajan roolissa kontolleni. Mietin kuumeisesti, mikä meni pieleen, miksi vastustaja tuli vielä tasoihin. Lähdimme 2. osaotteluun vieraskentälle altavastaajana, mutta osin tekemäni taktisen muutoksen myötä löimme täydellisesti luun kurkkuun vastustajalle voittaen numeroin 2-11. Vastustaja oli täysin aseeton kanssamme! Ilman taktista muutosta todennäköisesti peli olisi ollut melko lujassa voittaa.
Onnistumisen sijaan oppimistilaisuuksia tarjotaan usein, epäonnistumiseen tai virheeseen kätkettynä mahdollisuutena.
Viimeisimmät kommentit