HallinnanYmpyräJuhaAholaVauhtipyörä.fi

Luokittele asiat, joista joku valittaa…

Meillä ihmisillä on taipumus keskittyä näkemään reikäleivässä se reikä keskellä. Olemme mestareita etsimään ja löytämään vikoja toisistamme. Huomaamme myös helposti poliittisten päätösten epäjohdonmukaisuuksia.

Toisekseen huomion saaminen käy yleensä luontevammin jakamalla jonkin negatiivisen uutisen siten, että vaikkapa säätilaan liittyen tuskastellaan, työkaveria/esimiestä/alaista panetellaan, toisten ihmisten omaa elämäänsä koskevia päätöksiä ja valintoja arvostellaan, rahatilanne stressaa ym.

Jos asentaisimme itseemme jonkin hälyttimen, joka piippaa heti, kun alamme kertoa negatiivissävytteistä tarinaa jollekulle, kuinkahan usein päivässä piippaus kuuluisi? Vai olisiko kestohälytys päällä piiiiiiiiiiiiiiiiii jatkuisi aina, kun avaa suunsa.

Mitä valittaja hakee?

Ihminen kaipaa huomiota ja hyväksyntää! Ihminen käsittelee mieltään häiritseviä asioita. Suurin osa asioista tulee käsiteltyä kaikessa hiljaisuudessa tiedostamattaankin, mutta jonkin verran persoonakohtaisesti asioita käsitellään verbaalisesti jakaen ne jollekulle (tai joillekuille).

Mitäpä jos pyrkisit luokittelemaan valittamisen kohteet, huolet ja murheet? Joku valittaa voimallisen ylipursuavasti esim. ruoan hinnan nousua. Voit todeta, että asia taitaa olla juuri niinkuin kerroit, mutta onko sinulla mahdollisuus aidosti vaikuttaa ruoan hintojen nousuun valtakunnallisella ja globaalilla tasolla?

Vaikuttaa minuun, en voi vaikuttaa 

Jos valittaja on rehellinen niin todennäköisesti kyseinen asia ei ole hänen päätäntävallassa, vaikka asia vaikuttaa hänen elämään. Tällaiset ympäristöön, kuten markkinoihin, kilpailijoihin ja korkotasoon liittyvät asiat voivat aiheuttaa ahdistusta, koska niihin ei voi vaikuttaa (kun ei lähdetä saivartelemaan) eli niihin asioihin ei kannata fokusoida omaa energiaa.

Voin vaikuttaa, en voi päättää

Työilmapiiriin, esimiehen asenteeseen, naapurin talkoovuoron hoitumiseen ym. voi sitä vastoin vaikuttaa, mutta niistä ei voi päättää itse. Jos tämän kaltaisiin asioihin käyttää energiaansa liikaa, siitä voi aiheutua stressiä. Nämä ovat usein sellaisia asioita, joista ihmiset stressaavat. Koska asiat vaikuttavat itseen, kannattaa tehdä järkässä määrin voitavansa asioiden eteen, mutta jos huomaa, että seinä tulee vastaan ja tuntuu, että kaikki keinot on käytetty, kannattanee tehdä omat johtopäätökset ja sopeutua tilanteeseen parhaalla mahdollisella omalla asenteella tai ottaa askelet “takavasemmalle”.

Minä päätän!

Mihin asioihin puolestaan pystyy varmasti vaikuttamaan? Oma osaaminen, tekeminen, tunteet ja ajatukset – kyllä, näihin voi vaikuttaa! Näihin vaikuttaminen vaatii tietenkin työtä ja itsensä kehittämistä. Tunteiden ja ajatusten hallinta on persoonasta riippuen joko helpompaa tai vaikeampaa. Jos puolestaan väittää, että on kohtalon urhi eikä näihinkään asioihin voi vaikuttaa, silloin oman elämänhallinta on erittäin heikolla mallilla, koska hallinnan ympyrässä ydin puuttuu.

Et voi aina valita kokemuksiasi, mutta voit aina valita reaktiosi niihin. 

Keskity asioihin, joihin voit vaikuttaa. Älä keskity asioihin, joihin et voi vaikuttaa!

P.S. Jos nyt hoksasit, että “kaikki muut” tai “tosi moni” valittaa sellaisista asioista, joihin ei voi vaikuttaa tai joista ei ainakaan voi päättää, kannattaa katsella peiliin kotva hiukan kriittisemmin. Ole rehellinen itsellesi. 

Comments

comments

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>