Masennus on eräs trendikäs sairaus. ”Koeta porskuttaa eteenpäin, tsemppaa vaan! Kyllä se siitä!”
7.7.2016 | Kirjoitti Juha Ahola kategoriassa Yleinen |
Mitä masennus on? Minkä tasoisia masennuksia on?
En ole asiantuntija tässä genressä!
Mutta mielenkiintoisia kiteytyksiä opin sydänkohtaukseni jälkeen eräässä nk. toipumisvalmennuksessa (virallista nimeä en muista valmennukselle, joka oli 3-päiväinen). Tein muistiinpanoja eri asiantuntijoiden puheenvuoroista.
Lievän masennuksen tunnuspiirteenä on yleinen alakuloisuus, vaikkka toimintakyky olisikin suhteellisen ok ja ihminen pystyy kuitenkin suoriutumaan arjestaan.
Keskivaikean masennuksen osalta alkaa olla jo keskittymisvaikeuksia, työkyky/-teho ei ole enää 100%, unihäiriöitä saattaa esiintyä kuin myös ärtyneisyyttä, itsensä laiminlyöntiä ja haluttomuutta.
Vaikean masennuksen merkeissä ihminen alkaa jo kadottaa elämänhalunsa, syyllisyydentunne voi olla korostunutta ja aiheetonta, kielteisyys valtaa mielen ja ihminen kokee itseään arvottomaksi.
Miksi kirjoitan aiheesta?
Mieti, kuinka usein meillä on tarve tehdä erilaisia johtopäätöksiä (liki diagnooseja) toistemme tilanteista, vaikka
a) emme ole asiantuntijoita, meillä ei ole ammatillista pätevyyttä – jos mielenterveystyöstä puhutaan, tärkeä muistaa sen olevan luvanvaraista toimintaa syystäkin
b) emme tunne kyseisen ihmisen taustoja ja tilannetta, missä mennään muuta kuin ehkä mutu-tuntumalta.
Annetaan ammatti-ihmisten tehdä diagnoosit, mutta voimme olla välittäviä läheisiä ja pyrkiä olemaan tukena neuvomisen ja näennäisen tsemppaamisen sijaan.
Toisekseen ehkä huomasit, että yllättävän monella lähipiiristäsi vähintään keskivaikean masennuksen tunnuspiirteitä on havaittavissa (jos noita lukee kuin piru raamattua). En tarkoita, että kyseisillä ihmisillä keskivaikea masennus olisi, mutta toisaalta ei myöskään kannata aliarvioida toisten tilanteita.
”Tsemppiä vaan!” ylimalkaiset kannustukset eivät todennäköisesti auta yhtään mitään. Myötätunto ja –eläminen sitä vastoin voi auttaa.
Varmasti on vaikea antaa neuvoja, miten toimia tapauskohtaisesti. ”Ekkai nää oo masentunu?” sijaan voi kysyä ”Miten voit/jaksat?”
Kannattaa seurata läheisten ihmisten tämänhetkistä suoriutumista arjessa vs. aiempi suoriutuminen.
Viimeisimmät kommentit