everybodywanttobesuccessful

Mikä pakko se on ajatella suuresti?

”Think big!”, toivotin itsekin pitkään. Mutta mistäs tämä johtuu? Se oli opittu tapa ”isoilta pojilta”. Jos pyydät elämältä pennin ei se enempää antanutkaan.

Kun olen viikoittain tekemisissä valmennusten, sparraamisen tai mentoroinnin merkeissä alkavien yrittäjien tai mikroyrittäjien, olen päässyt haastamaan omaa ajatusmaailmaa lujasti.

HALUAN 40 TYÖNTEKIJÄÄ?

Eräs mentoroitavani, yrittäjä, halusi kasvattaa n. 5 henkisen työyhteisön n. 40 kokoiseksi alalla, jossa työ tehdään asiakkaiden luoda palvelutyönä. Hän halusi tehdä samalla myös ”sitä kenttätyötä”, koska sai siitä eniten kiksejä. Kysyin, haluatko olla toimitusjohtaja vai palkata sellaisen ja miksi ylipäätään haluat tuota? Noin 40 henkisen työyhteisön kanssa roolisi (tai ainakin toimitusjohtajan) rooli on jotain muuta kuin kentällä, koska sen kokoinen työyhteisö vaatii monenlaista fasiliteettia ja toimivaa organisaatiorakennetta. Pystyin kertomaan tämän omasta kokemukestani. Kerroin, millaisia haasteita horisontin takana on, mihin on syytä varautua. Puolta vuotta myöhemmin yrittäjällä oli kymmenkunta työntekijää ja aavistamani ongelmat (vai sanotaanko haasteet) olivat lyöneet vasten kasvoja.

Yrittäjä sanoi: ”Juha, olit oikeassa kaikessa, mitä sanoit puoli vuotta sitten.”, johon vastasin, etten olisi halunnut olla, mutta koin velvollisuudekseni kertoa sen, mihin vilpittömästi uskon ja mikä sinun oli tarpeen kuulla. Yrittäjä sanoi: ”Itse asiassa en haluakaan tätä isompaa työyhteisöä. Haluan saada toiminnan kannattamaan tämän kokoisella ryhmällä.”

HALUAN TYÖLLISTÄÄ ITSENI

Eräs toinen mentoroitavani sanoi ensitapaamisella haluavansa työllistää vain itsensä. Toimiala oli itselleni kaiken lisäksi niin tuttu, että sanoin askelmerkkien olevan varsin selkeitä minulle. Teimme toimenpiteet alle puolessa vuodessa täysi työ oli hankittu hänelle ja 3-4:lle muulle oli töitä myös osa-aikaisesti johtuen heidän omasta halustaan olla tekemättä täyttä työaikaa. Tässä kohtaa yrittäjää vielä pelotti, että mitä jos töitä ei piisaakaan, mutta aina niitä vain tuli lisää. Reilun vuoden sisään aloituksesta työmäärä on noin 4:lle päätoimiselle.

Käytännössä yrittäjä ei edes myy, vaan verkot oikeilla vesillä netissä ja suhteet sekä hyvin tehdyt projektit tuovat asiakkaita koko ajan lisää. Hintakin on päivittynyt ylöspäin. Yrittäjä edelleen sanoi, että hän haluaa olla kentällä niin paljon kuin mahdollista ja etteivät toimistotyöt kuten laskutus häntä kiinnosta ollenkaan. Ja edelleen hän sanoi, että kunhan tässä nyt itsensä työllistää niin se riittää.

dreamstimefree_2851145AJATTELE ISOSTI?

Ensimmäisessä tarinassa yrittäjä ymmärsi, että tällä haavaa hänen ei kannatakaan kasvattaa pullaa isommaksi. Hänelle riittää pienempikin kakku niin tällöin hän saa tehdä enimmäkseen sitä työtä, mistä tykkää eniten. Jälkimmäisessä tarinassa joku voisi miettiä, miksei yrittäjä kasvata toimintaa, kun kerran imua markkinoilla olisi? Tai joku miettii, että nostaisi hintoja niin, että saisi tehdä itse isolla hinnalla (katteella) hommia, koska on vara valita? Tämäkin olisi vaihtoehto.

Tämä laittaa kuitenkin miettimään sitä, että pitääkö oikeasti ajatella isosti ja miksi pitäisi? Molemmilla yrittäjillä on useampi lapsi ja puoliso. Eikö aikaa kannata käyttää myös läheisten ihmisten kanssa. Jälkimmäiselle yrittäjälle olen itse asiassa sanonut, että hintaa kärsii nostaa, mutta joka tapauksessa hänen pitää muistaa, että lepo & uni & palautuminen, perhe sekä vapaa-aika pitää työn ohessa saada tasapainoon.

Oletko lukenut tarinaa kalastajasta ja liikemiehestä? En halua sanoa, että meidän pitäisi olla ”kalastajia” vaan sanon, että miettikäämme itse kukin tahoillamme, mitä oikeasti haluamme ja selvitettäköön, mitä se vaatii? Ja olemmeko valmiita niihin uhrauksiin, mitä se vaatii ilman, että koetamme miellyttää jotakuta tai näyttää jollekulle? Harva niistä, joille haluamme näyttää tai joita haluamme miellyttää, ovat hautaamme haravoimassa. Miksipä siis heistä välittäisimme?

Pyrin kysymään, mikä on oikea motivaattori varsinkin, jos joku haluaa kasvattaa yrityksen vaikkapa keskisuureksi? On täysin ok ajatella myös pienemmin ja työllistää itsensä kivalla toimeentulolla.

Päätä, mitä sinä (tällä hetkellä) haluat ja ole itsepäinen! Meillä on vain yksi elämä elettävänä!

Comments

comments

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>