RinnanRöyhistely

Toimittaja vei minua kuin pässiä narussa

Noin 7 vuotta sitten ärsyynnyin oheisesta otsikosta paikallislehdessä. Olin tuolloin pelaaja-valmentajana Oulaisten huiman 3. divisioonan jalkapallojoukkueessa ja aloitimme kauden 1 – 0 tärkeällä kotivoitolla. Olosuhteet otteluun olivat varsin surkeat, sillä pelasimme kuuluisalla Oulaisten sora(lue betoni)kentällä, jota kuvailtiin myös postimerkin kokoiseksi. Lisäksi tuuliolosuhteet olivat karmeat. Emme voineet pelata mitään hienoa jalkapalloa niissä puitteissa, mutta kuten urheilussa yleensä pitäisi riittää, onnistuimme voittamaan ottelun.

No, kuinka ollakaan paikallinen toimittaja päätti kirjoittaa oikein ‘ylentävään’ sävyyn ja otsikossa pienellä fontilla “Voitosto huolimatta” ja suurella fontilla “Huimalla ei ole aihetta rinnan röyhistelyyn” oli kuin isku vyön alle. Täh, eikö tämä riitä, että voitettiin rehdillä pelillä? Päivittelimme joukkuetovereiden ja valmennustiimin kanssa, että jo pitää olla urpo toimittaja, mutta pitäköön tunkkinsa.

Oliko toimittaja sittenkään urpo? Ei todellakaan! Hänhän kirjoitti mestarillisen otsikon jutulle ja piti huolen, että mahdollisimman moni lukee sen. Jos otsikko olisi pliisu “Huimalle 1-0 kotivoitto”, se herättäisi vain varsin neutraaleja tunnetiloja. Hauskaahan tässä asiassa on se, että itsekin käytän varsin paljon raflaavia karrikointeja ja otsikointeja, jotta mielenkiinto herää ja toisaalta tarkoitukseni on aina myös herätellä ajattelutyöhön.

Vast’ikään jompikumpi iltapäivälehti sai minut halpaan raflaavalla väitteellä otsikossa ja kun aloitin lukemaan juttua, hoksasin välittömästi, että kylläpä sain maistaa omaa lääkettäni. Toimittaja ei edes tarkoittanut sitä, mitä otsikossa luki, vaan halusi herättää sen avulla lukijan mielenkiinnon.

Näin sitä saattaa löytää selityksiä asioihin. Jälkiviisaus on se paras viisaus, kenties. Kun jokin asia risoo, kannattaa miettiä asiaa kaikessa rauhassa eri näkövinkkeleistä. Ehkäpä jotain rationaalista saattaa juolahtaa mieleen.

Oppia todellakin ikä kaikki!

 

Comments

comments

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>