Ikkuna ja peili – epäonnistuneet johtajat sälyttävät syyt epäonnistumisesta muualle
4.8.2012 | Kirjoitti Juha Ahola kategoriassa Hyvästä paras, Menestystarinat |
Hartela-Forum Oy:n entinen toimitusjohtaja Pentti Pajulampi kertoo huomanneensa pitkän työuransa aikana, että ne johtajat, jotka (toistuvasti) epäonnistuvat, löytävät syyn epäonnistumiselle ympäristöstään, eivätkä katso peiliin. Selityksiä riittää: ajoitus oli huono, rahoitusta ei järjestynyt, asiakas viilasi linssiin, työntekijät rettelöivät, markkinat eivät vetäneet tms. Nämä johtajat kokevat, että heillä on ollut huono tuuri.
Pajulampea huvittaa ajatus siitä, että hän itse toimisi vaikkapa urheilujoukkueen valmentajana siten, että hänen joukkueensa kokisi tappioita (vaikka niukkojakin) toinen toisensa perään. Hänelle kyllä tulisi ajatus, että etenkin hänessä, mutta myös koko joukkueessa on kyse jostain muusta kuin vain huonosta tuurista. Jotain pitäisi tehdä toisin. Pakkohan se olisi katsoa peiliin syyttelemättä huonoa tuuria. Toistuva epäonnistuminen ei ole huonoa tuuria.
Menestyvät johtajat puolestaan vähättelevät omaa rooliaan, vaikka ammatti-ihmisinä ovatkin vaativia niin itsensä kuin alaistensa osalta. He saattavat kertoa olleensa onnekkaita, kun löysivät pari hyvää työntekijää ja siitä toiminta lähti kasvamaan. Lisäksi he kertovat olleensa onnekkaita, vaikka sehän on päivänselvää, ettei pelkkä onni riitä menestymiseen, vaikka sitäkin tarvitaan.
Jim Collins kuvailee tätä asiaa kirjassaan Hyvästä paras sanaparilla “ikkuna ja peili”, mikä viittaa johtajien erilaiseen filosofiaan, miten ajatella onnistumisesta tai epäonnistumisesta. Epäonnistuvat johtajat nostavat omaa häntäänsä ja katsovat peiliin silloin, kun menee hyvin, mutta kun ei mene hyvin niin he katsovat ikkunasta ulos syytellen muita ja valitellen huonoa tuuria. Onnistuvat johtajat sitä vastoin katsovat peiliin silloin, kun tulee epäonnistumisia ja kun onnistumisia tulee, tämä katsoo ikkunasta ulos ja siirtää kunnian aina toisaalle.
Menestyjät ja onnistujat kokevat olleensa onnekkaita ja epäonnistuneet epäonnekkaita. Tässä on olennainen filosofinen näkemysero. Menestyjät ottavat vastuun niin tekemisistään kuin tekemättä jättämisistään ja ymmärtävät niiden tuomat seuraamukset.
Vastuullinen johtaja keksii keinot, eikä selityksiä ja ottaa vastuun katsomalla peiliin ja kiittää onnistumisista toisia.
Viimeisimmät kommentit