Vauhtipyörän blogi
 
  • Etusivu
  • Palvelut
Home » Asenne ratkaisee » Mitä asenne tarkoittaa?

Mitä asenne tarkoittaa?

14.12.2012 Kirjoitti Juha Ahola kategoriassa Asenne ratkaisee
Ei kommentteja

Tasan viisi (5) vuotta sitten kirjoitin oheisen kirjoituksen, kun aiheena oli asenne. En ole muokannut tekstiä jälkikäteen, mutta lisään lihavointeja ja värejä lukemisen selkiyttämiseksi nyt viisi vuotta viisaampana. 🙂

———-

Asenne

Mitä asenne tarkoittaa? Miten tämän kaikkien tunteman sanan asenne voisi määritellä? Mielestäni asenne tarkoittaa suhtautumistapaa ja asennoitumista asioihin. Käytämme sanaa kansankielisesti. Esim. ”Markulla on loistava asenne. Hän treenaa joka päivä 2 kertaa.” Tässä nimenomaan tarkoitetaan sitä, että yleisen uskomuksen (tarkemmin: yleismaailmallinen uskomus) mukaan Markun asenne on hyvä, sillä hän panostaa harrastukseensa paljon. Sitä pidetään parempana asenteena (=asennoitumisena) kuin sitä, että treenaisi vähemmän. Minkä takia yleisesti uskotaan, että enemmän harjoittelevalla on parempi asenne? (Vastauksen voit saada rivien välistä, kun luet loppuun.)

On aivan ratkaisevaa, millainen asenne sinulla on, menestytkö elämässäsi vai et? Asennoituessasi vilpittömästi, kunnioittavasti ja arvostavasti toisiin ihmisiin, saat hyväksyntää ihmisiltä ja sinusta pidetään. Samoin sinun on varmasti helpompi antaa arvostusta ja hyväksyntää ihmisille, joilta saat niitä. Mikäli joku käyttäytyy epäkunnioittavasti, vilpillisesti ja töykeästi sinua kohtaan, todennäköisesti hän ei saa suuremmin arvostustasi.

Esim. Toimit torikauppiaana. Kolme T-paitaa maksaa yhteensä 10 euroa. Verrataan kahta eri myyntitilannetta. Lukijana voit päätellä, kummassa tilanteessa annat asiakkaalle helpommin joustoa.

Tilanne 1: Asiakas on hyvin ystävällinen, keski-ikäinen, mies ja kehuu hienoja tuotteitasi, kyselee, kauanko olet ollut torikauppias, mitä kouluja olet käynyt ym. ja vaihdatte kuulumisia mukavan tovin. Asiakas haluaa ostaa kolmelle lapsenlapselleen samanlaiset Ritari-ässä T-paidat. Maksaessaan hän kaivaa lompakkoaan ja huomaa pettymyksekseen, että hänellä on vain käteistä mukana tasan 9 euroa. Mitä myyjänä ehdotat?

Tilanne 2: Asiakkaaksi tulee keski-ikäinen mies, jolla tuntuu olevan kiire. Hän tiuskii partaansa sitä, että palvelu tuntuu kestävän, kun olet palvelemassa juuri toista asiakasta. Kun alat palvella häntä, hän päivittelee, kuinka surkea valikoima koko torilla on ja kertoo myös, että kesälomakin on jo lusittu. Asiakas kysyy, kuinka kalliiksi tulisi ostaa kolme T-paitaa. Kerrot niiden olevan tarjouksessa 10 eurolla. Hänen mielestään ne ovat turhan kalliita ja muistelee, että toista se oli markka-aikana ja sanoo sitten: ”Myy nuo paidat minulle 9 eurolla, niin sitten voin ostaa ne. Eiväthän nuo edes laadultaan ole häävit. Kai ne siihen hintaan pystyy myymään?” Tuntuuko, että sinun on ilo antaa alennusta nyt?

”Mitä kylvät, sitä niität!” ja ”Niin metsä vastaa, kuin sinne huudat!”. Nämä sanonnat kuvaavat hyvin sitä, miten luonto toimii. Aistimme sen, miten toiset ihmiset meihin suhtautuvat ja toiset ihmiset aistivat sen, miten me heihin suhtaudumme. Oletko huomannut saman kyvyn eläimillä (esim. koirilla)? Eli koiran suhtautuminen sinua kohtaan on hyvin pitkälti kiinni siitä, miten sinä suhtaudut koiraa kohtaan. Toisista koirat pitävät, toisista eivät? Miksiköhän? Eli kyse on luonnonlaista!

Mistä sitten ihmiset aistivat toisten asennoitumista heitä kohtaan? Viestintämme ei perustu sanoihin, vaan tunteisiin. Sanat vaikuttavat vain 7 %, äänenkäyttö (sävy, voimakkuus, tempo, korkeus) 38 % ja loput 55 % tulee fysiologiastamme (kehonliikkeet, ilmeet, eleet, jännitteet). Seuraamme toisiamme koko ajan. Kuuntelemme, millaisella äänensävyllä toinen meille puhuu, onko hän innostunut, pettynyt vai onko hänen tunnetila jokin muu ja sitä, millaisia ilmeitä ja eleitä hän käyttää. Kehon kieli vaikuttaa eniten! Kun ihminen on 100% sanojensa takana, kaikki aistivat hänen energiansa. Hänen koko olemuksestaan on aistittavissa asenne! Kun näemme ihmisten kertovan asioita, huomaamme helposti pienenkin epävarmuuden. Sanoistako?! Emme yleensä sanoista, vaan ihan jostain muusta! Mietipäs! ”Mitä silmät ei nää, sen sydän ymmärtää.”

”Ajattelen siten kuin ajattelen, koska 
elämäni on hunningolla!” Ei pidä 
paikkansa. Elämäsi on hunningolla, 
koska ajattelet siten kuin ajattelet. Et voi aina valita kokemuksiasi, mutta voit aina valita reaktiosi kokemuksiisi. Esim. Vaimosi/miehesi ajaa auton ojaan. No, sillehän ei voi enää mitään, mutta voit valita, että huudat toiselle syyttäen häntä idiootiksi tai voit olla iloinen siitä, ettei henkilövahinkoja sattunut. Se on sinun valinnastasi kiinni! Aika moni päätyy spontaanissa tilanteessa ensinmainittuun reaktioon, vai kuinka? Mistä valintasi reaktioosi on kiinni? Asenteestasi! Toisinaan voi olla, että olet hyvällä päällä, toisinaan pahalla päällä. Mietipäs, mikä merkitys tunnetilallasi on em. tilanteen kuulemishetkellä? Sekin vaikuttaa asiaan. Silti hyvin moni muuttaa hyvänkin tunnetilan huonoksi ja suuttuu toiselle. Se, mikä on sisällä, tulee ulos!

Asenteesi kuhunkin asiaan ratkaisee, miten päätät valintatilanteessa. Sitä helpompaa lenkille lähteminen on, mitä parempi asenne sinulla on terveyttä ja liikuntaa kohtaan. Asenteestasi kumpuavia valintoja ovat, päätätkö toimia vai olla toimimatta, uskotko vai epäröitkö, menestytkö vai epäonnistutko? Asenteesi ratkaisee, miten suhtaudut esim. lenkillä käymiseen seuraavista tavoista. 1) ”SITKU (sitten kun) mulla alkaa päivätyö, alan lenkkeilemään.” tai 2) ”MUTKU (mutta kun) mulla on niin pitkät päivät töissä, en ehdi lenkkeilemään.” tai 3) ”VOIKU (voi kun) oisin alottanu säännöllisen lenkeilyn nuorempana.” HOX! Paremmasta asenteesta seuraa parempi elämä. 4) ”NYTKU (nyt kun) on maailman paras päivä, eli tänään, aloittaa lenkkeily. Aloitan siis tänään lenkkeilyn ja sitoudun itselleni käymään säännöllisesti.” Vaihtoehto 4) on siis ainoa oikea asenne menestykseen! On yhdentekevää, mitä teet niin, oma asenteesi ratkaisee, kuinka hyvin sen teet ja kuinka hyvin siinä onnistut. Asenne ratkaisee aina!

Kysymyksiä, jotka jäävät auki / vajaiksi (aiheiden rajaamisen johdosta):

Mitkä asiat vaikuttavat, millainen asenne kullakin ihmisellä on?

Mitä asioita erilaisista asenteista seuraa, positiivinen asenne/ negatiivinen asenne?

Millaisia valintoja oikean asenteen omaavat ihmiset tekevät / ovat tehneet?

Miten voit muuttaa omaa asennettasi?

14.12.2007 Juha ”Jaguaari” Ahola

 

 

Comments

comments

Tags: asenne ratkaisee, carpe diem, esiintymistaidot, tartu hetkeen, vaikuttaminen

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

*

« Sosiaalisen median kaksisuuntainen vuorovaikutus ja asiakkaan etu
…mutta silti niin antoisaa »
Kasvata Liiketoimintaasi Myynnin Avulla, Ota Yhteyttä:
Juha "Vauhtipyörä" Ahola
044 - 507 2028
juha.ahola@vauhtipyora.fi
Kategoriat
  • Asenne ratkaisee
  • Asiakaspalvelu
  • Esiintymis- ja sosiaaliset taidot
  • Hyvästä paras
  • Käännökset
  • Menestystarinat
  • Myynti ja markkinointi
  • Osaaminen ja itsensä kehittäminen
  • Työelämän fysiikkaa
  • Valmentaminen ja johtaminen
  • Yleinen
  • Yrittäminen ja yritysjohtaminen
Viimeisimmät artikkelit
  • Ympyrä sulkeutuu – tavallaan…
  • Aloittavan yrittäjän opas
  • Mikä pakko se on ajatella suuresti?
  • ”Pidät minua tyhmänä?” Älä keksi äläkä valehtele muiden suulla. Kuuntelepas!
  • Yritykset tuhlaavat resursseja kaiken-maailman-projekteihin!
Viimeisimmät kommentit
  • Juha Ahola: Positiivinen turhautuminen hiki päässä kuokkia
  • Pauli Vuorio: Positiivinen turhautuminen hiki päässä kuokkia
  • marja roivainen: Mitkä ovat hyvän esimiehen 3 tärkeintä ominaisuutta?
  • Mitä tehdä: Mikä ihmeen ihme? Myönteinen käänne! Resepti tarjolla!
  • Otto: Nuori myyjä räjäytti pankin!
© Vauhtipyörän blogi