Pukeutumisen merkitys vakuuttavuuteen
17.4.2016 | Kirjoitti Juha Ahola kategoriassa Osaaminen ja itsensä kehittäminen |
Vakuutusasiamies oli menossa ison yritysjohtajan luokse tekemään kauppaa. Asiamies meni puku päällä kravatti kaulassa asiakkaan luokse olettaen, että yritysjohtaja on myös varsin virallisesti pukeutunut. Asiamiehen päästyä ovesta sisään tämä huomasi, että johtaja olikin farkuissa ja t-paidassa. Näin ollen asiamies kysyi, että sopiiko, jos hän keventää hiukan asuaan ja laittaa puvun takin naulaan ja löysää kravatin?
TILANNETAJU JA TILANTEEN MUKAINEN PUKEUTUMINEN
Miksi asiamies toimi näin? Hän halusi olla lähempänä samaa statusta. Puhutaan ylipukeutumista ja alipukeutumista.
Jos ylipukeudut (liikaa), asiakkaan voi olla vaikea samastua sinuun. Pieni ylipukeutuminen sallitaan. Jos alipukeudut, et ehkä ole uskottava työkontekstissasi.
Pankeissa näet oikeastaan vain puku päällä ja usein kravatti kaulassa olevia miehiä. Ala on konservatiivinen ja tuolla asulla haetaan auktoriteettiasemaa. Kuvittelepa pankinjohtaja (joka ei ole kalakaverisi) nuhjaantunut t-paita päällä ja kuluneet farkut sekä lenkkarit jalassa lainaneuvotteluissa. Korni ajatus.
FIKSU LOOK MYY JA MIELLYTTÄÄ
Itse pukeuden jokseenkin vaihtelevasti mm. liiketoimintayhteyksissä. Joskus käytän pukua, usein farkut – pikkutakki – t-paita/kauluspaita/pikeepaita. Varsinkin t-paita päällä look saattaa olla varsin “härö” ja usein tarkoituksellakin. Ostin vastikään parit uudet farkut (mustat ja punaiset) sekä pari uutta pikeepaitaa (valkoinen ja punainen). Sinällään aivan tavallisia vaateostoksia nämä ovat monelle, mutta se, mikä oli hauskaa, eräs keski-ikää lähestyvä nainen valmennuksellani piti todella paljon mustat farkut + punainen pikeepaita –yhdistelmästä mustan pikkutakin kanssa ja kehui kokonaisuutta (etenkin punaista kauluspaitaa) kesken päivän ja vielä päivän päätteeksi. Punaisista farkuista tuli niin’ikään kehuja muutamalta naiselta, mutta itse asiassa myös eräs miespuolinen henkilö, hyvä kaverini, sanoi katsoneensa, että nyt on farkut kohdillaan. Eli kyllä ihmiset kiinnittävät huomiota vaatteisiin.
VAATETUS KERTOO JOTAIN PERSOONASTASI – MITÄ HALUAT VIESTITTÄÄ?
Lisäksi on hyvä huomioida, millainen vaatetus istuu sinulle ylipäätään päälle, mutta toisaalta myös persoonaasi. Kun asu on sinulle istuva, se tukee kaikkea viestintää eikä tule ristiriitaista “habitusta”.
Käytiin perheen kanssa hiihtolomalla Teneriffalla. Päätin katsoa hiukan uutta kampetta kaappiin naisväen vinkkejä kuunnellen. Mustat ja punaiset farkut tarttuivat matkaan ja fiksujen t-paitojen lisäksi mm. pikeepaidat valkoisena ja punaisena. Reissusta palattuani ja ko. vaatteita käytettyäni sain sekä naisilta että jopa miehiltä kehuja, että asut ovat fiksuja ja sopivat minulle. Eräs nainen kehuskeli valintoja valmennuksellani kahteen otteeseen. Joku voi miettiä, että mitä itsensä promoa tämä nyt on? No, niinkin voi ajatella, mutta vaihtaisin tulokulman siihen, että kannattaa kysyä fiksummilta vinkkiä. Tykästyin pikeepaitoihin pitkästä aikaa. Erästä mustaa pikeepaitaa lukuunottamatta niitä ei kaapissa ollutkaan enempää. Yleensä päällä on ollut t-paita tai kauluspaita farkkujen kera. Tietoisesti en halua olla kovat kaulassa liikenteessä, vaikka bisnesympyröissä päivät menevätkin.
Mitä vinkkejä pukeutumiseen voisi antaa? Pukeudu tilannetajuisesti. Ei liene yhtä ainoaa oikeaa tapaa pukeutua? Rannalle, kouluun/töihin ja häihin tai hautajaisiin pukeudutaan lähtökohtaisesti eri tavalla.
Pukeutumisella antaa vaikutelman itsestään. Pukeutuminen viestii myös arvomaailmasta.
Viimeisimmät kommentit