Yritykset tuhlaavat resursseja kaiken-maailman-projekteihin!
28.9.2016 | Kirjoitti Juha Ahola kategoriassa Yrittäminen ja yritysjohtaminen |
Yrittäjä, johtaja, kysy itseltäsi ennen projektia, mikä on konkreettinen hyöty, jota haetaan? Konkretisoi se kaikille, joita projekti koskee.
Projektien 3 erilaista hyötyä
Jokin seuraavista pitää olla projektin motiivi yritystoiminnassa.
1) Hinta nousee
Olkoonpa tuotekehitysprojekti kyseessä, usein tavoitteena on saada tuotteen hintaa nostettua ja ehkäpä vielä olennaisempaa on, että tuotteen myyntikate (ja käyttökate) kasvaa hinnan nostamisen myötä.
2) Volyymi kasvaa
Kasvuhakuisuudella haetaan volyymin kasvua. Tämä edellyttää, että yrityksellä on vapaata kapasiteettiä/resurssia.
3) Kustannukset laskevat
Joillakin projekteilla pyritään laskemaan tuotteen tai prosessin kustannuksia. Näin ollen myynti- ja käyttökatetta saadaan nousemaan.
Bonus: Toisiaan on myös projekteja, jotka ovat vaikkapa lakimuutosten pakottmia. Tällöin välttämättä kohdat 1) – 3) eivät täyty, mutta toisaalta kohta 1) täyttyy, vaikka hinta säilyisi ennallaan. Miksi näin? Siksi, että ilman projektia menetetty optio olisi se, että hintaa tippuisi nollaan (ei voi myydä ollenkaan). Siinä mielessä hinta nousee.
Moni varmaan kiteyttää edellisiä siten, että projektin hyödyn tarkoituksena on parantaaa kilpailukykyä ja näin ollen kasvattaa markkinaosuuttaan. Eikö kilpailykyvyn paraneminen ole juuri noita?
Kun yrityksen toiminta kehittyy, brändi paranee niin kysyntä voi myös ylittää kapasiteetin. Tällöin yritys/yrittäjä voi olla ihmeissään, mitä tehdä. Palkatako lisää väkeä? Volyymin kasvattaminen on mahdollista, mutta tähän voi reagoida myös toisin eli nostamalla hintaa niin, että kysyntä ja kapasiteetti kohtaavat taas.
Työhyvinvointiin investointien pitää olla lähtökohtaisesti tuottavia. Työntekijöiden sairauspoissaolojen vähentyessä, kustannukset vähenevät ja voidaan pitää parempaa volyymiä yllä.
Tärkein sanoma artikkelissa on se, että ei tehdä projekteja projektien takia. Toimitusjohtajaa tai projektipäälliköksi valittua voi haastaa kysymyksellä, mikä näistä kolmesta kohdasta täyttyy? Vai meneekö bonussektorille? Muutoin projektia ei (kai) kannata tehdä, vai?
Projektin pitää olla liiketaloudellisesti järkevä!
Viimeisimmät kommentit